Kluski
lane idealne do rosołu :) Z kluskami lanymi mam dwa skojarzenia:
jedno bardzo nieprzyjemne, zmora dzieciństwa – zupa mleczna z
lanymi kluskami... okropieństwo... i te kożuchy je oblepiające...
brrr.
Natomiast
drugie, to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa – rosół z
kluskami lanymi.
- 1 jajko,
- 30 g mąki,
- sól
Mąkę
wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody.
Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się
pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące.
Wlewać na wrzącą wodę
lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca -
wówczas są cienkie i długie.
Ja leję takim malutkim strumieniem i mieszam w garnku. Wychodzi mgiełka i takie najbardziej lubię.
OdpowiedzUsuńtakie też dobre :) robię tak czasami :)
Usuń