Kluski
śląskie są jak nazwa wskazuje bardzo popularne na Śląsku.
Kluski
śląskie, rolada i modra kapusta to tradycyjny niedzielny śląski obiad.
Przygotowuje
się je tylko z dwóch (nie licząc soli) produktów– gotowanych
ziemniaków i mąki ziemniaczanej, chociaż niektórzy dodają jajka.
Przygotowałam kluski według przepisu z książki ambasadorki
kuchni podlaskiej, Joanny Jakubiuk „Ziemniak.
Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".
W
książce oprócz przepisów jest zawartych dużo informacji na temat
ziemniaka, a co najważniejsze podana jest informacja, z jakich
ziemniaków przygotować danie. Jakiego typu kulinarnego użyć, z
jakiej odmiany skorzystać.
Na końcu książki znajdziemy garść informacji na temat ziemniaków.
Na końcu książki znajdziemy garść informacji na temat ziemniaków.
Trudno
tu podać konkretną ilość produktów, ponieważ mąki
ziemniaczanej bierze się 1/5 objętości ziemniaków.
- Ziemniaki,
- mąka ziemniaczana,
- sól
Ziemniaki
umyć, obrać. Ugotować. Ostudzić.
Ziemniaki
przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa.
Ułożyć
w misce, wyrównać i lekko uklepać.
Podzielić
masę na 4 równe części.
Jedną
część wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać
wyjętą część ziemniaków. Dodać sól do smaku.
Połączyć
składniki tak, aby powstała gładka masa.
Formować
okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie.
Wrzucać
kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu, około 2 minuty od momentu zagotowania.
Podać
okraszone boczkiem, słoniną lub z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz