sobota, 27 października 2018

Kluski śląskie - kluski guminowe, gumione, białe, kartofelmelklezy, gumiklyjzy




Kluski śląskie są jak nazwa wskazuje bardzo popularne na Śląsku.
Kluski śląskie, rolada i modra kapusta to tradycyjny niedzielny śląski obiad.
Przygotowuje się je tylko z dwóch (nie licząc soli) produktów– gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, chociaż niektórzy dodają jajka. 


Przygotowałam kluski według przepisu z książki ambasadorki kuchni podlaskiej, Joanny Jakubiuk Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".
W książce oprócz przepisów jest zawartych dużo informacji na temat ziemniaka, a co najważniejsze podana jest informacja, z jakich ziemniaków przygotować danie. Jakiego typu kulinarnego użyć, z jakiej odmiany skorzystać.
Na końcu książki znajdziemy garść informacji na temat ziemniaków.
Trudno tu podać konkretną ilość produktów, ponieważ mąki ziemniaczanej bierze się 1/5 objętości ziemniaków.

  • Ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól

Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować. Ostudzić.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa.


Ułożyć w misce, wyrównać i lekko uklepać.


Podzielić masę na 4 równe części.


Jedną część wyjąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dodać wyjętą część ziemniaków. Dodać sól do smaku.
Połączyć składniki tak, aby powstała gładka masa.


Formować okrągłe kluseczki. Kciukiem w każdej klusce robić wgłębienie.
Wrzucać kluski do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu, około 2 minuty od momentu zagotowania.
Podać okraszone boczkiem, słoniną lub z sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz