Makaron
z mini mielonymi w sosie grzybowym
- 3 porcje makaronu,
- kotleciki:
- 0,6 kg łopatki wieprzowej,
- 30 g suchej bułki,
- 60 g cebuli,
- tymianek,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
- sos:
- 1 cebula,
- 2 garście grzybów suszonych (około 25 g),
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy),
- 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków,
- cukier,
- kilka kropel soku z cytryny,
- 1 żółtko,
- pełna łyżka miękkiego masła,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
Bułkę
namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso,
cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą
bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku.
Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formować
niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać.
Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany
kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety
z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
Cebulę
pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i
cukru.
Do
podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać
rozgnieciony czosnek, tymianek, sól, pieprz, wlać około 400 ml
wody i dusić do miękkości.
W
miarę potrzeby dolewać trochę wody.
Gdy
grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku
solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Rozetrzeć
masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować.
Do
sosu dodać kotleciki. Chwilę poddusić.
Makaron
ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na
talerz wykładać makaron, polewać sosem i układać kotleciki.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz