czwartek, 25 października 2018

Pierogi z serem i kiełbasą



Pierogi z białym serem i kiełbasą, można podobnie jak do ruskich dodać ziemniaki. W pierogach ruskich jest więcej ziemniaków, a mniej sera, tu jest ser, a ziemniaki jeżeli nam zostały z obiadu... można jak najbardziej dodać. Ja właśnie dodałam resztę ziemniaków, oczywiście ten składnik można pominąć.

  • ciasto na pierogi:
  • 400 g mąki,
  • gorąca woda,
  • sól,
  • farsz:
  • 600 g białego sera,
  • 150 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków,
  • 200 g kiełbasy,
  • 100 g boczku wędzonego surowego*,
  • 200 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi, olej),
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.

Boczek pokroić w kostkę.


Cebule pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu.


Dodać rozgnieciony czosnek, kiełbasę i boczek. Chwilę razem poddusić. Odstawić do ostudzenia.
Ser rozgnieść, dokładnie wymieszać z cebulą z kiełbasą i ziemniakami.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać, zagnieść.

Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować.
Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.


Pierogi podawać z wody lub podsmażone.




*zamiast boczku możemy użyć kiełbasę


talerz z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz