Pierogi
z białym serem i kiełbasą, można podobnie jak do ruskich
dodać ziemniaki. W pierogach ruskich jest więcej ziemniaków, a
mniej sera, tu jest ser, a ziemniaki jeżeli nam zostały z obiadu...
można jak najbardziej dodać. Ja właśnie dodałam resztę
ziemniaków, oczywiście ten składnik można pominąć.
- ciasto na pierogi:
- 400 g mąki,
- gorąca woda,
- sól,
- farsz:
- 600 g białego sera,
- 150 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków,
- 200 g kiełbasy,
- 100 g boczku wędzonego surowego*,
- 200 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi, olej),
Kiełbasę
obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
Boczek
pokroić w kostkę.
Cebule
pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu.
Dodać
rozgnieciony czosnek, kiełbasę i boczek. Chwilę razem poddusić.
Odstawić do ostudzenia.
Ser
rozgnieść, dokładnie wymieszać z cebulą z kiełbasą i
ziemniakami.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Dobrze
wymieszać, zagnieść.
Ciasto
na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli,
wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto
wałkować.
Układać
na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i
wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak
lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć
pokrywką. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się
ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.
Pierogi
podawać z wody lub podsmażone.
*zamiast
boczku możemy użyć kiełbasę
talerz z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz