sobota, 20 października 2018

Schab pieczony nadziewany grzybami



Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni.
Proponuję upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę.
A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :)

  • około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy),
  • 60 g cebuli,
  • 15 g grzybów suszonych,
  • 50 g mięsa wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 2 goździki,
  • 10 – 12 ziarn pieprzu czarnego,
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • cukier,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 2 łyżki masła lub smalcu,

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub kostkę, poddusić na tłuszczu. Dodać pokruszone niezbyt drobno grzyby, przesmażyć. Wlać trochę wody i dusić grzyby do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Mięso zemleć. Dodać do ostudzonych grzybów razem z rozbełtanym jajkiem. Dokładnie wymieszać.


Schab naciąć w środku wzdłuż, w nacięcie włożyć grzyby.


Nacięcie spiąć szpilkami i obwiązać sznurkiem.
Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyprawy sól (około 1 łyżki) wymieszać.
Mięso natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa.
Doskonały na ciepło i na zimno.



1 komentarz: