Kiedyś
piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180
stopni.
Później
preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni.
Proponuję
upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz
spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę.
A
dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :)
- około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy),
- 60 g cebuli,
- 15 g grzybów suszonych,
- 50 g mięsa wieprzowego,
- 1 jajko,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- 2 goździki,
- 10 – 12 ziarn pieprzu czarnego,
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka tymianku,
- sól,
- cukier,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 2 łyżki masła lub smalcu,
Cebulę
pokroić w cienkie półplasterki lub kostkę, poddusić na tłuszczu.
Dodać pokruszone niezbyt drobno grzyby, przesmażyć. Wlać trochę
wody i dusić grzyby do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem
i sokiem z cytryny.
Mięso
zemleć. Dodać do ostudzonych grzybów razem z rozbełtanym jajkiem.
Dokładnie wymieszać.
Schab
naciąć w środku wzdłuż, w nacięcie włożyć grzyby.
Nacięcie
spiąć szpilkami i obwiązać sznurkiem.
Czosnek
rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyprawy sól (około 1
łyżki) wymieszać.
Mięso
natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni
i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa.
Doskonały
na ciepło i na zimno.
Zrobię:)
OdpowiedzUsuń