Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Później
preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni.
Proponuję
upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz
spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę.
- około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy),
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- 2 goździki,
- 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka tymianku,
- sól,
Czosnek
rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyprawy, sól (około 1
łyżki) wymieszać.
Mięso
natrzeć przyprawami, dobrze odstawić je na 2 godziny, lub na 12 - 24 godziny do lodówki.
Jeżeli odstawiliśmy mięso do lodówki, należy wyjąć go na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Mięso wstawiane do piekarnika powinno być w temperaturze pokojowej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni
i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa.
Po
wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby
odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić.
Doskonały
na ciepło i na zimno.
Czy mięso jest przykryte?
OdpowiedzUsuńnie, mięsa nie przykrywam
Usuń