Mozzarella
panierowana smażona – ciepły, lekko ciągnący ser w
chrupkiej panierce.
- 2 kulki mozzarelli,
- 1 duże lub 2 mniejsze jajka,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia (masło z olejem),
Mozzarellę
oprószyć mąką, zanurzyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce
tartej. Ponownie zanurzyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce
tartej.
Ser
odłożyć na około 30 minut, aby panierka trochę „zaschła”.
Znowu
ser zanurzyć w w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Panierujemy
kilka razy, aby zabezpieczyć ser przed bezpośrednim kontaktem z
gorącym tłuszczem. Gdy położymy ser na gorącym tłuszczu zacznie
się od razu roztapiać, jeżeli będziemy mieli porządną warstwę
panierki, to będzie się ładnie rozgrzewał w środku. A przecież
o to nam chodzi :)
Przed
smażeniem na patelni połóżmy papier do pieczenia, a na nim
dopiero tłuszcz. Papier zapobiegnie przywieraniu.
U mnie zazwyczaj mozzarella była dodatkiem, a nie daniem głównym. Panierowanej mozzarelli nie próbowałam, więc czas najwyższy :)
OdpowiedzUsuń