Smoothie
– zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców, o gęstej
kremowej konsystencji, czyli shake bez mleka - kiedyś nazywało się
to koktajlem (mlecznym lub bezmlecznym) ;)
Chia
– nasiona szałwii hiszpańskiej, obok kukurydzy i fasoli,
najważniejsza uprawa Azteków. Słynie ze swoich wyjątkowych
wartości odżywczych i zdrowotnych.
Smoothie
ze świeżym sokiem mango przygotowaliąmy podczas warsztatów
Tradycyjnie smakuj życie, których bohaterem był jednodniowy
sok z marchwi Cymes.
3
porcje
- Chia:
- 200 ml mleka migdałowego,
- 40 g miodu,
- 40 g nasion chia,
- Smoothie:
- mango,
- 130 ml soku marchwiowego,
- 10 g startego imbiru,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
- 70 ml mleka migdałowego,
- dodatki:
- 50 g pestek dyni,
- owoc granatu,
- mięta,
Do
mleka dodać miód i wymieszać. Dosypać chia i odstawić na co
najmniej 15 minut.
Mango
obrać, wyciąć pestkę. Pokroić.
Mleko
migdałowe, sok marchwiowy, imbir, sok i skórkę z pomarańczy oraz
mango zmiksować na gładką masę.
Smoothie
przelać do miseczek, dodać chia, lekko wymieszać.
Posypać
pestkami dyni, pestkami granatu i liśćmi mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz