Cebulaki,
bułeczki z cebulą. Można je podawać na ciepło lub zimno. Idealne
do barszczu, czystych zup... .
Ja
zamiast mleka użyłam wywar z suszonych grzybów, akurat miałam.
Wyszły pyszne.
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 3 g drożdży suszonych*,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła,
- 150 - 200 ml ciepłego wywaru z grzybów (można dodać mleko),
- sól,
- nadzienie:
- 2 cebule,
- 3 – 4 łyżki tłuszczu (masło),
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- masło do smarowania bułeczek,
Do
mąki wsypać drożdże, 150 ml ciepłego płynu, rozbełtane jajko,
roztopione masło, 1/2 łyżeczki od kawy soli. Wyrobić dokładnie
ciasto, w razie potrzeby dolać trochę płynu.
Odstawić
przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Cebule
pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle, nie
rumieniąc, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do
przestudzenia.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiec na rumiano.
*można
użyć drożdże świeże, ale suszone wygodniej, zawsze są pod ręką
i nie ma obawy, że nie są zbyt świeże
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz