czwartek, 29 listopada 2018

Cebulaki, grzybowe cebulaki


Cebulaki, bułeczki z cebulą. Można je podawać na ciepło lub zimno. Idealne do barszczu, czystych zup... .
Ja zamiast mleka użyłam wywar z suszonych grzybów, akurat miałam. Wyszły pyszne.

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 g drożdży suszonych*,
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła,
  • 150 - 200 ml ciepłego wywaru z grzybów (można dodać mleko),
  • sól,
  • nadzienie:
  • 2 cebule,
  • 3 – 4 łyżki tłuszczu (masło),
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • masło do smarowania bułeczek,

Do mąki wsypać drożdże, 150 ml ciepłego płynu, rozbełtane jajko, roztopione masło, 1/2 łyżeczki od kawy soli. Wyrobić dokładnie ciasto, w razie potrzeby dolać trochę płynu.
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Cebule pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na maśle, nie rumieniąc, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.


Ciasto w miarę cienko rozwałkować, wycinać koła wielkości spodka.



Nakładać farsz na ciasto, rozsmarować, zwijać w rulon, a następnie w ślimaczek.


Ciasno układać w formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.


Całość posmarować roztopionym masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiec na rumiano.


*można użyć drożdże świeże, ale suszone wygodniej, zawsze są pod ręką i nie ma obawy, że nie są zbyt świeże

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz