piątek, 16 listopada 2018

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami




Szybkie, proste i pyszne ciasto z orzechami włoskimi. Ciasto upiekłam z brzoskwiniami, ale jeśli akurat nie mamy ich, to możemy upiec ciasto bez nich. Też będzie pyszne.


Formę do pieczenia, o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.
Masło ubić na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian po trochę cukru i po jednym jajku, oraz sól i cukier waniliowy.
Masę wymieszać delikatnie z mąką z orzechami.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wyrównać.
Posypać posiekanymi orzechami, wymieszanymi ze skórką cytrynową.
Na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń, przecięciem do spodu.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Ciasto wyjąć, posypać cukrem pudrem.


Wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.



  • 100 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (ja użyłam cukier waniliowy z kardamonem),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 7 – 8 połówek brzoskwiń z puszki,
  • cukier puder do posypania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz