Szybkie,
proste i pyszne ciasto z orzechami włoskimi. Ciasto upiekłam z
brzoskwiniami, ale jeśli akurat nie mamy ich, to możemy upiec
ciasto bez nich. Też będzie pyszne.
Formę
do pieczenia, o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką
tartą.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.
Masło
ubić na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian po trochę
cukru i po jednym jajku, oraz sól i cukier waniliowy.
Masę
wymieszać delikatnie z mąką z orzechami.
Masę
wyłożyć do tortownicy. Wyrównać.
Posypać
posiekanymi orzechami, wymieszanymi ze skórką cytrynową.
Na
wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń, przecięciem do spodu.
Ciasto
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Ciasto
wyjąć, posypać cukrem pudrem.
Wyjąć
z formy i odstawić do ostudzenia.
- 100 g miękkiego masła,
- 120 g cukru,
- 1 szczypta soli,
- 3 jajka,
- 150 g mąki tortowej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (ja użyłam cukier waniliowy z kardamonem),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 7 – 8 połówek brzoskwiń z puszki,
- cukier puder do posypania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz