Gulasz z dziczyzny - ugotować go można z różnych gatunków mięsa dzikiego: z dzika, jelenia, sarny... Przed włożeniem do marynaty należy mięso pokroić (nie wkładać w jednym kawałku - mniej będzie chłonęło marynatę).
- 2 kg mięsa
- mąka do oprószenia mięsa,
- 2 średnie cebule,
- 3 rozgniecione jagody jałowca,
- 400 ml bulionu wołowego lub z dziczyzny,
- garść suszonych borowików,
- pieprz,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny
- Marynata:
- 700 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- kawałek selera,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 jagód jałowca,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 – 2 liście laurowe,
- gałązka rozmarynu,
Mięso
oczyścić z błon, umyć, osuszyć, włożyć do naczynia.
Włoszczyznę
obrać, pokroić na kawałki, dodać do mięsa.
Wrzucić
rozgnieciony jałowiec, pokrojony czosnek i pozostałe przyprawy.
Zalać winem.
Przykryć
i odstawić w chłodne miejsce na 2 – 3 dni.
Po
tym czasie mięso wyjąć, marynatę przecedzić, warzywa wyrzucić.
Cebule
pokroić w półplasterki.
Mięso
pokroić na w miarę równej wielkości kawałki, oprószyć mąką,
obsmażyć na tłuszczu, na rumiano.
Przełożyć
do garnka.
Na
tłuszczu, na którym smażyło się mięso, podsmażyć cebulę,
dodać do mięsa.
Wlać
bulion, dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem. Mniej
więcej po godzinie duszenia wlać przecedzoną marynatę, dodać
grzyby i lekko posolić.
Dusić,
aż mięso będzie miękkie.
W
razie potrzeby dolać trochę wody.
Doprawić
solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Dusić
jeszcze kilka minut.
Podałam
z kluskami ziemniaczanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz