Jabłka w cieście naleśnikowym przygotowane na wzór przepisu, na buraki obsmażane w cieście, z książki Marii
Kulzowej, Kuchnia polska z 1939 roku.
Polecam
spróbować.
- 1 kg jabłek,
- ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka,
- 60 g cukru pudru,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 150 – 200 g mąki pszennej,
- 3 -4 goździki,
- szczypta soli,
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Jabłka
umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w poprzeczne
plastry grubości około 0,5 – 1 cm.
Jajka
ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder,
zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo
dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od
naleśnikowego.
Ciasto
odstawić na 15 minut.
Plasterki
jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim
tłuszczu.
Usmażone
odkładać na ręcznik papierowy.
Podawać
posypane cukrem pudrem.
Oj dawno nie jadłam takich jabłuszek ;) Kiedyś robiłam je moim dzieciom, ale już podrosły.
OdpowiedzUsuń