Kasztany
karmelizowane będą idealne jako dodatek do mięs, szczególnie
dziczyzny, gęsi i kaczek.
- 500 g kasztanów,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 50 ml brandy,
- sól,
Kasztany
upiec - kasztany
włożyć do naczynia z wodą. Te które wypłyną należy wyrzucić,
oznacza to że są albo robaczywe, albo zepsute.
Można sprawdzić,
ale nie wygląda to apetycznie. (Z prawej strony kasztan, który nie opadl na dno).
Kasztany,
które opadły na dno są dobre.
Należy je ponacinać ostrym nożem.
Ponacinane
kasztany ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 220 stopni.
Piec
30 minut.
Upieczone
kasztany wysypać na ściereczkę i otrzeć.
Obrać
z łupinek.
Na
patelni rozgrzać masło, wrzucić kasztany, wsypać cukier.
Dokładnie wymieszać i smażyć, dopóki cukier się nie rozpuści.
Wlać
brandy, podpalić. Wymieszać. Dodać szczypte soli. Dusić, aż
wygotuje się płyn.
Podawać
od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz