poniedziałek, 12 listopada 2018

Kasztany karmelizowane



Kasztany karmelizowane będą idealne jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny, gęsi i kaczek.

  • 500 g kasztanów,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 ml brandy,
  • sól,


Kasztany upiec - kasztany włożyć do naczynia z wodą. Te które wypłyną należy wyrzucić, oznacza to że są albo robaczywe, albo zepsute. 


Można sprawdzić, ale nie wygląda to apetycznie. (Z prawej strony kasztan, który nie opadl na dno).
Kasztany, które opadły na dno są dobre. 


Należy je ponacinać ostrym nożem.
Ponacinane kasztany ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Piec 30 minut.


Upieczone kasztany wysypać na ściereczkę i otrzeć.
Obrać z łupinek.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kasztany, wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i smażyć, dopóki cukier się nie rozpuści.
Wlać brandy, podpalić. Wymieszać. Dodać szczypte soli. Dusić, aż wygotuje się płyn.


Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz