Śledzie
w pomidorach według przepisu z broszury p. Florentyny „100
przepisów przyrządzania ryb morskich”, z 1930 roku.
W
przepisie oryginalnym podane jest aby użyć 4-5 pomidorów świeżych,
lub odpowiednią ilość konserwy pomidorowej. Ja użyłam domowy
przecier
pomidorowy.
- 500 g płatów świeżego śledzia,
- 600 ml przecieru pomidorowego,
- 2 – 3 marchewki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- cukier,
Płaty
śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu
stron.
Marchewki
obrać pokroić (ja pokroiłam w julien, cienkie zapałki).
Marchewkę
ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Na
patelni, łyżkę masła przesmażyć z łyżką mąki. Do zasmażki
dodać pomidory, zagotować. Dodać odsączoną marchewkę, doprawić
do smaku solą, cukrem i zagotować.
Ostudzonym
sosem zalać śledzie.
Odstawić
na co najmniej 12 godzin.
W
lodówce mogą stać kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz