środa, 14 listopada 2018

Śledzie w pomidorach



Śledzie w pomidorach według przepisu z broszury p. Florentyny „100 przepisów przyrządzania ryb morskich”, z 1930 roku.
W przepisie oryginalnym podane jest aby użyć 4-5 pomidorów świeżych, lub odpowiednią ilość konserwy pomidorowej. Ja użyłam domowy przecier pomidorowy.

  • 500 g płatów świeżego śledzia,
  • 600 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 – 3 marchewki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól,
  • cukier,

Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Marchewki obrać pokroić (ja pokroiłam w julien, cienkie zapałki).
Marchewkę ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Na patelni, łyżkę masła przesmażyć z łyżką mąki. Do zasmażki dodać pomidory, zagotować. Dodać odsączoną marchewkę, doprawić do smaku solą, cukrem i zagotować.
Ostudzonym sosem zalać śledzie.


Odstawić na co najmniej 12 godzin.
W lodówce mogą stać kilka dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz