Szczawik
bulwiasty - roślina rodziny szczawikowatych. Dziko rosnąca i
uprawiana w Andach. Do Europy sprowadzona około 1830 roku.
Jadalna
jest cała roślina. Bulwy można spożywać na surowo, jednak lepsze
są gotowane lub pieczone, ponieważ surowe są dość cierpkie.
- 500 g bulw szczawiku bulwiastego,
- sól,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (mrozonego, suszonego lub pesto),
- 1/2 łyżeczki chili,
- oliwa z oliwek,
Bulwy
dokładnie umyć.
Natrzeć
je przyprawami i oliwą.
Włożyć
do naczynia do zapiekania.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 25 minut.
Podawać
do dań mięsnych zamiast ziemniaków, czy innych dodatków, lub jako
samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz