Crostini
czyli grzanki z awokado i serka mascarpone - pyszna przekąska, lekko
pikantna dzięki tabasco. Ja użyłam tabasco z limitowanej serii na
150 lecie marki Tabasco.
Przepis
na 8 grzanek.
- 8 kromek bagietki (bułkę kroimy pod skosem),
- masło,
- czosnek
- 1 awokado,
- skórka otarta z cytryny,
- sok z cytryny,
- 100 g serka mascarpone,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- tabasco (ja użyłam Tabasco Diamond Reserve*),
- kawałek czerwonej papryki,
- szczypiorek,
Kromki
bułki posmarować z obu stron masłem.
Patelnię
posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku.
Położyć
pieczywo na rozgrzanej patelni i zrumienić z obu stron.
Awokadao
przekroić na pół. Wyjąć pestkę. Łyżką zdjąć skórkę z
połówek awakado. Posmarować awokado sokiem z cytryny, aby nie
czerniało.
Jedną
połówkę drobno pokroić i przetrzeć przez sito.
Wymieszać
dokładnie z serkiem mascarpone i skórką cytrynową. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Drugą
połówkę avocado pokroić w cienkie plasterki, każdy posmarować
sokiem z cytryny.
Paprykę
posiekać.
Szczypiorek
posiekać.
Na
grzankach ułożyć masę serową, na niej plasterki avocado.
Skropić
sosem tabasco.
Posypać
posiekaną papryką i szczypiorkiem.
*Producent
sosu Tabasco, aby upamiętnić swoją 150. rocznicę, wyprodukował
limitowany Tabasco Diamond Reserve Sauce.
Sos Tabasco Diamond Reserve jest produkowany z wyselekcjonowanych papryk tabasco na Avery Island, które są tłuczone w soli i starzone przez okres do 15 lat, a następnie zmieszane z musującym białym octem winnym.
Sos Tabasco Diamond Reserve jest produkowany z wyselekcjonowanych papryk tabasco na Avery Island, które są tłuczone w soli i starzone przez okres do 15 lat, a następnie zmieszane z musującym białym octem winnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz