Do
przygotowania dania użyłam dziką kaczkę, ale może być też kaczka
hodowlana.
Dzika
kaczka jest mniejsza, ma chudsze mięso i troszkę inny smak od
tej hodowlanej.
- Kaczka,
- tłuszcz (u mnie gęsi),
- 0,5 kg czerwonej kapusty,
- 1 cebula,
- 5 jagód jałowca.
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
Natrzeć
solą i rozgniecionym jałowcem.
Obsmażyć
na rumiano na tłuszczu (nie wytopi się tłuszcz z kaczki podczas
smażenia tak jak z hodowlanej ponieważ nie posiada ona takiej ilości
tłuszczu).
Przełożyć
do garnka z grubym dnem (tłuszczu z podsmażania nie wylewać).
Do
kaczki wlać wodę (około 200 ml) i dusić, aż będzie prawie
miękka.
Kapustę
i cebulę posiekać. Osolić, wymieszać, odstawić na kilkanaście
minut.
Dusić
aż kaczka będzie miękka. Wlać wino, dusić razem aż płyn prawie
odparuje.
Gdy
kaczka będzie gotowa wyjąć ją, a kapustę doprawić do smaku
sokiem z cytryny, cukrem i ewentualnie solą.
Kapustę
można zagęścić zasmażką z 1 łyżki mąki i 2 łyżek masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz