Naleśniki
ruskie, krokiety ruskie – naleśniki z nadzieniem z białego
sera z kartoflami i cebulką.
Można
je po zawinięciu po prostu podsmażyć na maśle, lub zanurzyć w
cieście naleśnikowym i podsmażyć.
- naleśniki:
- 400 g mąki pszennej,
- sól,
- 4 jajka,
- 500 – 600 ml mleka,
- 4
łyżki stopionego masła,
- farsz:
- 750 g ziemniaków (obiadowych Typ B),
- 250 g białego sera,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- masło do smażenia naleśników,
Naleśniki:
do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka,
szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać
mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe
ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Ciasto
naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Smażyć
naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w
oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na
całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy
je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się
zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki
składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do
smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona
płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.
Farsz:
ziemniaki
dokładnie umyć (nie obierać) ugotować do miękkości. Odlać wodę
i odparować. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do
ziemniaków. Ser zemleć. Cebulę posiekać i poddusić na oleju.
Ziemniaki,
ser i cebulę wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na
naleśniku układać trochę farszu, zwijać.
Możemy naleśniki maczać w cieście naleśnikowym (w tym celu
dorobić trochę ciasta naleśnikowego z 1/4 porcji). Naleśniki
podsmażyć na maśle, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 10 minut.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz