piątek, 28 grudnia 2018

Naleśniki ruskie – krokiety z ziemniakami




Naleśniki ruskie, krokiety ruskie – naleśniki z nadzieniem z białego sera z kartoflami i cebulką.
Można je po zawinięciu po prostu podsmażyć na maśle, lub zanurzyć w cieście naleśnikowym i podsmażyć.

  • naleśniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • sól,
  • 4 jajka,
  • 500 – 600 ml mleka,
  • 4 łyżki stopionego masła,
  • farsz:
  • 750 g ziemniaków (obiadowych Typ B),
  • 250 g białego sera,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • masło do smażenia naleśników,

Naleśniki: do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.

Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.

Farsz: ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ser zemleć. Cebulę posiekać i poddusić na oleju.
Ziemniaki, ser i cebulę wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na naleśniku układać trochę farszu, zwijać. Możemy naleśniki maczać w cieście naleśnikowym (w tym celu dorobić trochę ciasta naleśnikowego z 1/4 porcji). Naleśniki podsmażyć na maśle, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz