Kiedyś
piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni.
Później
preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni.
Proponuję
upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz
spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę.
Schab
można nastrzyknąć piwem i piec polewając piwem... warto :)
- około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy),
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- 2 goździki,
- 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
- 300 ml piwa jasnego,
- łyżeczka tymianku,
- sól,
Czosnek
rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyprawy oraz sól (około 1
łyżki) wymieszać.
Mięso
natrzeć przyprawami.
Mięso
nastrzyknąć piwem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin.
Zależy od grubości mięsa.
Podczas
pieczenia mięso polewać najpierw pozostałym piwem, a następnie
wytworzonym sosem.
Po
wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby
odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić.
Podawać
na ciepło lub zimno.
Mięso
naszprycować piwem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin.
Zależy od grubości mięsa.
Podczas
pieczenia mięso polewać najpierw pozostałym piwem, a następnie
wytworzonym sosem.
Po
wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby
odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić.
Podawać
na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz