Sałatka
z buraków, śliwek i czerwonej cebuli - idealna sałatka ze
śledziem, burakami i ziemniakami, nie tylko na wigilijny stół.
(porcja
na 4-6 osób)
- Śledzie:
- 6 filetów śledzia matias,
- słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie,
- sałatka ziemniaczana:
- 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 30 ml octu białego winnego,
- 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego,
- sól,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 1 nieduża słodka cebula,
- cukier,
- świeżo mielony pieprz,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- marynata do cebuli:
- 4 malutkie czerwone cebule,
- 100ml octu winnego czerwonego,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 2 liści laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 średnie podłużne buraki,
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- olej słonecznikowy,
- szczypta soli,
- pieprz świeżo mielony
- cukier
Wyjąć
śliwki z zalewy, płynem zalać śledzie i odstawić najlepiej na
całą noc do lodówki. Następnie je odcedzić, osuszyć i pokroić
w mniejsze kawałki. My każdy filet przekroiliśmy pod lekkim skosem
na 2 części.
Podczas
warsztatów użyliśmy matiasów.
Sałatka
ziemniaczana: bulion pogrzać, wymieszać z octem i olejem.
Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Posiekać
cebulę. Wrzucić do bulionu.
Ugotowane
ziemniaki lekko przestudzić (tak, aby można było je obrać) obrać.
Pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do bulionu z cebulą.
Odstawić na około 2 godziny
Marynata
do cebuli: do garnuszka wlać ocet, dodać cukier, liście
laurowe, ziele angielskie i podgrzewać do momentu gdy cukier się
rozpuści, a płyn lekko zredukuje na syrop.
Cebulę
pokroić na ćwiartki i rozłożyć warstwy cebuli.
Podgrzać
2 łyżki oleju, przez 2 minuty na dużym ogniu zrumienić cebulę
dodając szczyptę cukru. Wrzucić ją do gorącej marynaty i
zostawić na 30 minut.
Ugotowane
buraki obrać i pociąć na cienkie plasterki (może być niewielka
kostka), śliwki pokroić w kosteczkę, połączyć z odcedzoną
niedokładnie cebulą, dorzucić orzechy, doprawić do smaku i odstawić
do przegryzienia się.
Do
sałatki Anna Gmurczyk z Niemieckiego
Instytutu Wina i Tomasz Prange Barczyński, polecają:
-
2017 Weißer Burgunder Wolfsheim trocken, Weingut Bernhard, Hesja
Nadreńska,
-
2016 Riesling halbtrocken, Weingut Meiser, Hesja Nadreńska
Ja
zdecydowanie polecam Rieslinga :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz