środa, 5 grudnia 2018

Śledź w burakach, śliwce i czerwonej cebuli z sałatką ziemniaczaną




Sałatka z buraków, śliwek i czerwonej cebuli - idealna sałatka ze śledziem, burakami i ziemniakami, nie tylko na wigilijny stół.
(porcja na 4-6 osób)


  • Śledzie:
  • 6 filetów śledzia matias,
  • słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie,
  • sałatka ziemniaczana:
  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 30 ml octu białego winnego,
  • 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego,
  • sól,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 1 nieduża słodka cebula,
  • cukier,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • marynata do cebuli:
  • 4 malutkie czerwone cebule,
  • 100ml octu winnego czerwonego,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 2 liści laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 średnie podłużne buraki,
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • olej słonecznikowy,
  • szczypta soli,
  • pieprz świeżo mielony
  • cukier


Wyjąć śliwki z zalewy, płynem zalać śledzie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie je odcedzić, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. My każdy filet przekroiliśmy pod lekkim skosem na 2 części.
Podczas warsztatów użyliśmy matiasów.


Sałatka ziemniaczana: bulion pogrzać, wymieszać z octem i olejem. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Posiekać cebulę. Wrzucić do bulionu.
Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić (tak, aby można było je obrać) obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do bulionu z cebulą. Odstawić na około 2 godziny


Marynata do cebuli: do garnuszka wlać ocet, dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie i podgrzewać do momentu gdy cukier się rozpuści, a płyn lekko zredukuje na syrop.
Cebulę pokroić na ćwiartki i rozłożyć warstwy cebuli.
Podgrzać 2 łyżki oleju, przez 2 minuty na dużym ogniu zrumienić cebulę dodając szczyptę cukru. Wrzucić ją do gorącej marynaty i zostawić na 30 minut.


Ugotowane buraki obrać i pociąć na cienkie plasterki (może być niewielka kostka), śliwki pokroić w kosteczkę, połączyć z odcedzoną niedokładnie cebulą, dorzucić orzechy, doprawić do smaku i odstawić do przegryzienia się.


Do sałatki Anna Gmurczyk z Niemieckiego Instytutu Wina i Tomasz Prange Barczyński, polecają:


- 2017 Weißer Burgunder Wolfsheim trocken, Weingut Bernhard, Hesja Nadreńska,
- 2016 Riesling halbtrocken, Weingut Meiser, Hesja Nadreńska


Ja zdecydowanie polecam Rieslinga :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz