środa, 19 grudnia 2018

Śledzie marynowane



Świeże, nie solone śledzie, w lekko słodkiej marynacie.

  • 500 g świeżych płatów śledzi,
  • marynata pierwsza:
  • 500 ml wody,
  • 100 ml soli,
  • marynata druga:
  • 540 ml wody,
  • 100 ml cukru,
  • 80 ml octu 10%,
  • 10 ziaren pieprzu białego,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • pęczek szczypiorku

Wodę wymieszać z solą.


Śledzie obrać ze skóry.


Włożyć do słonej marynaty na 4 - 5 godzin.
Wodę, cukier, ocet i pieprz z drugiej marynaty zagotować, odstawić do ostudzenia.
Wymieszać z olejem.
Śledzie wyjąć z pierwszej marynaty, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.
Włożyć do słoika, zalać drugą marynatą.
Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej na cały dzień.


Podawać posypane szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz