Świeże,
nie solone śledzie, w lekko słodkiej marynacie.
- 500 g świeżych płatów śledzi,
- marynata pierwsza:
- 500 ml wody,
- 100 ml soli,
- marynata druga:
- 540 ml wody,
- 100 ml cukru,
- 80 ml octu 10%,
- 10 ziaren pieprzu białego,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- pęczek szczypiorku
Wodę
wymieszać z solą.
Śledzie
obrać ze skóry.
Włożyć
do słonej marynaty na 4 - 5 godzin.
Wodę,
cukier, ocet i pieprz z drugiej marynaty zagotować, odstawić do
ostudzenia.
Wymieszać
z olejem.
Śledzie
wyjąć z pierwszej marynaty, osuszyć, pokroić na niewielkie
kawałki.
Włożyć
do słoika, zalać drugą marynatą.
Odstawić
na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej na cały dzień.
Podawać
posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz