Śledzie
z curry, kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku.
Można
podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub
jako zakąskę.
Można
podać z jajkami na twardo.
- 6 – 8 filetów śledzi solonych*,
- sos:
- 3 łyżki posiekanej cebuli,
- 3 łyżki posiekanych kaparów,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych,
- 100 ml gęstej śmietany 18%,
- 100 ml majonezu,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka keczupu,
Śledzie
zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny.
Po
tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć.
Pokroić
w równej wielkości, nieduże kawałki.
Śmietanę,
majonez wymieszać z curry.
Wszystkie
składniki sosu dokładnie wymieszać.
Ułożyć
śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z
sosem, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka
godzin (aby się "przegryzły").
Podając
udekorować koperkiem, owocami kaparowca, jajkami na twardo... .
*filet
to pół płatu śledzia bez skóry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz