wtorek, 18 grudnia 2018

Śledzie z curry, śledzie po duńsku


Śledzie z curry, kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku.
Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę.
Można podać z jajkami na twardo.


  • 6 – 8 filetów śledzi solonych*,
  • sos:
  • 3 łyżki posiekanej cebuli,
  • 3 łyżki posiekanych kaparów,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych,
  • 100 ml gęstej śmietany 18%,
  • 100 ml majonezu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżka keczupu,

Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny.
Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć.
Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki.
Śmietanę, majonez wymieszać z curry.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Ułożyć śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka godzin (aby się "przegryzły").
Podając udekorować koperkiem, owocami kaparowca, jajkami na twardo... .



*filet to pół płatu śledzia bez skóry



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz