sobota, 8 grudnia 2018

Śledzie z grzybami




W polskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie, sandacze, szczupaki... .
Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź.
Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy, śledzie z koperkiem, pod pierzynką, z piernikiem, z kapustą kiszoną i wiele innych.
Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący od wielu, wielu lat.

  • 4 płaty solonych śledzi*,
  • 1 cebula,
  • 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki),
  • 4 – 5 łyżek oleju do smażenia,
  • cytryna,
  • sól,
  • cukier
Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać go do barszczu grzybowego.
Grzyby odstawić do ostudzenia. Pokroić niezbyt drobno.
Płaty śledzi namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na około 2 godziny.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Poddusić na oleju ze szczyptą soli. Gdy będzie miękka dodać grzyby i razem poddusić. Doprawić do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawić do ostudzenia.
Śledzie wyjąć z wody, osuszyć na ręczniku papierowym.
Pokroić w dzwonka.
Na półmisku ułożyć śledzie i cebulę z grzybami.
Obok śledzi ułożyć cząstki cytryny.
Śledź będzie lepszy, gdy ze dwa dni w lodówce postoi, w słoiczku przejdzie smakiem.


*można kupić gotowe śledzie, ale polecam solone, takie do moczenia, bedą lepsze :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz