niedziela, 20 stycznia 2019

Cocktail cytrusowy



Kiedyś bardzo popularne, dzisiaj niestety trochę zapomniane koktajle. Kiedyś, za czasów PRL nie było wyboru win, piw... 
Różnego rodzaju koktajle, poncze często pojawiały się podczas prywatek oraz rodzinnych spotkań.

  • 3 cytryny,
  • 3 pomarańcze,
  • szklanka cukru,
  • butelka białego wytrawnego wina,
  • woda mineralna gazowana,

Pomarańcze i cytryny umyć, sparzyć.
Skórkę z cytryn cienko obrać.
Następnie obrać z białej skórki.
Cytryny pokroić w plasterki.
Pomarańcze pokroić w plasterki.


Pokrojone cytryny i pomarańcze włożyć do naczynia (słoik, dzbanek), zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.


Następnego dnia wlać wino, przykryć i odstawić na kilka godzin.


Napój nalewać do szklanek uzupełniając wodą mineralną. Dodać lód i udekorować skórką cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz