Kiedyś
bardzo popularne, dzisiaj niestety trochę zapomniane koktajle.
Kiedyś, za czasów PRL nie było wyboru win, piw...
Różnego
rodzaju koktajle, poncze często pojawiały się podczas prywatek
oraz rodzinnych spotkań.
- 3 cytryny,
- 3 pomarańcze,
- szklanka cukru,
- butelka białego wytrawnego wina,
- woda mineralna gazowana,
Pomarańcze
i cytryny umyć, sparzyć.
Skórkę
z cytryn cienko obrać.
Następnie
obrać z białej skórki.
Cytryny
pokroić w plasterki.
Pomarańcze
pokroić w plasterki.
Pokrojone
cytryny i pomarańcze włożyć do naczynia (słoik, dzbanek),
zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
Następnego
dnia wlać wino, przykryć i odstawić na kilka godzin.
Napój
nalewać do szklanek uzupełniając wodą mineralną. Dodać lód i
udekorować skórką cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz