Flaczki
drobiowe, flaki z kurczaka to pomysł z czasów PRLu na wykorzystanie
kurczaka, który był łatwo dostępny. Tworzono, komponowano różne
dania z kurczakiem, jednym z takich dań były właśnie flaczki z
kurczaka.
Proste,
smaczne danie. Tylko pamiętajmy, że to mają być flaczki a nie
paprykarz, więc paprykę dodaje się tu w niewielkiej ilości.
Istotnymi
tutaj przyprawami są majeranek, imbir i gałka muszkatołowa.
- Kurczak,
- 1-2 listki laurowe,
- 10 ziaren pieprzu,
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
- cebula,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 małe marchewki*,
- 1- 2 pietruszki,
- seler,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju lub masła,
- szczypta czerwonej papryki słodkiej,
- szczypta ostrej papryki,
- łyżka majeranku,
- gałka muszkatołowa,
- 1 łyżeczka imbiru suszonego,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
Kurczaka
podzielić na cztery części, włożyć do garnka, dodać przyprawy
(pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, tymianek),
cebulę i łyżeczkę soli. Zalać wodą, tak aby przykryła kurczaka
(około 2 litry wody).
Gotować
aż kurczak będzie miękki.
Marchewkę,
selera i pietruszkę pokroić w julienne (cienkie zapałki).
Kurczaka
wyjąć z wywaru, wywar przecedzić.
Kurczaka
pokroić w wąskie paski – kroimy wzdłuż włókien!!!
Ja
nie kroję tylko rozrywam.
Wywar
doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego połowę warzyw. Resztę
warzyw wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mąkę i przesmażyć.
Wlać niecałą szklankę wody i chwilę dusić.
Przełożyć
duszone warzywa do wywaru, dodać kurczaka i zagotować.
Wsypać
obie papryki, majeranek, imbir, świeżo startą gałkę
muszkatołową. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i
pozostałymi przyprawami.
*pietruszki
czy selera ma być więcej niż marchewki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz