Pyszne, delikatne drożdżowe bułeczki, pączki z piekarnika, taka odchudzona wersja
pączków smażonych.
Pamiętajmy,
że ciasto drożdżowe jest tym lepsze, im więcej żółtek
użyjemy do jego przygotowania.
Pączki
piekłam „na” drożdżach suchych. Zawsze są pod ręką i nie ma
obawy, że są stare, zepsute i ciasto się nie uda.
Przygotowując
ciasto drożdżowe, pamiętajmy że wszystkie składniki powinny być
w temperaturze pokojowej.
Wanilię
rozciąć, wyjąć nasionka, wrzucić całość do mleka. Zagotować.
Odstawić
do przestudzenia.
Skórkę
wanilii wyjąć.
Masło
roztopić.
Mąkę
wymieszać z drożdżami.
Jajka
i żółtka ubić z cukrem na pulchną masę.
Dalej ubijając
wlać mleko, dodać skórkę cytrynową.
Następnie
wsypać mąkę z drożdżami i wyrabiać, aż
ciasto stanie się lśniące, gładkie i będzie odstawać od ręki.
Następnie wlać rum i dalej wyrabiać.
Wlać
roztopione masło cały czas wyrabiając.
Ciasto
nie powinno być zbyt gęste.
Przykryć
ściereczką i odstawić na około godzinę.
Z konfitury odsączyć płatki róży.
Ciasto
rozwałkować na grubość około 1 cm.
Wykrawać
szklanką kółka.
Na
środku każdego kółka układać konfiturę i zlepiać ciasto,
formując kulki.
Pączki
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
sklejeniem do dołu.
Przykryć
ściereczką i odstawić na 30 minut.
Pączki
posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na około 15 minut.
Przygotować
lukier.
Cukier
puder utrzeć z sokiem cytrynowym, można dodać łyżkę syropu z
konfitury.
Gorące
pączki smarować lukrem.
- 370 g mąki tortowej,
- 3 jajka,
- 3 żółtka,
- 50 g drobnego cukru,
- 100 ml mleka,
- 1/2 wanilii,
- 170 g masła,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 30 ml rumu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 14 g suchych drożdży,
- 300 ml konfitury z płatków róży lub innej,
- jajko do smarowania pączków,
- lukier:
- 200 g cukru pudru,
- sok z cytryny
Ale pulchne i delikatne pączki! Mniam :)
OdpowiedzUsuńRozbełtane jajo do smarowania pączków przed pieczeniem to jajo dodatkowe, czy jedno z trzech ze składników?
OdpowiedzUsuńdodatkowe, już dopisuję
UsuńOk, dziękuję 😁 działam w czwartek 💪💪💪
Usuńsuper :) ciekawa jestem jak się udały :)
UsuńSłodkie bułeczki, naprawdę bardzo smaczne. Przepis okazał się prosty i udany. Podkreślę jednak dosadnie słowo bułeczki, ponieważ trochę na wyrost jest nazywanie ich pączkami. Pączek aby był pączkiem musi być po prostu smażony na głębokim tłuszczu. I basta! Wersja light nie istnieje, także raz w roku zjedzmy prawdziwego tłustego pączusia😍🍩🍩🍩 A te bułeczki zostawmy sobie na pozostałe dni w roku. Pozdrawiam w tłusty czwartek 🍬👌🏿😘
UsuńCieszę się, że smakowały :) Niestety muszę się zgodzić ;) pączki muszą być smażone, ale też rozumiem iż nie każdy może jeść takie prawdziwe, więc to dla nich taka alternatywa, dla pozostałych bułeczki :) pozdrawiam :)
Usuń