poniedziałek, 28 stycznia 2019

Pasztet z kurczaka bez pieczenia


  • 200 g ugotowanego kurczaka,
  • 200 g wątróbki drobiowej (najlepiej gęsia, ale z kurczaka też będzie ok),
  • 3 gałązki tymianku,
  • 150 g masła,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa świeżo mielona,
  • imbir mielony,
  • pieprz świeżo mielony,
  • brandy (można pominąć)
  • masło do smażenia,

Wątróbkę usmażyć na maśle, dodać pokrojonego kurczaka i tymianek, chwilę razem przesmażyć. Odstawić do ostudzenia.
Mięso i tymianek trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa.
Następnie utrzeć z roztopionym masłem.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem, mielonym imbirem i solą.
I już można by całość przełożyć do miseczki, ale lepiej pasztet przetrzeć przez sito.
Będzie delikatniejszy.
Pasztet przełożyć do miseczki, z wierzchu zalać niewielką ilością roztopionego masła.



2 komentarze: