- 200 g ugotowanego kurczaka,
- 200 g wątróbki drobiowej (najlepiej gęsia, ale z kurczaka też będzie ok),
- 3 gałązki tymianku,
- 150 g masła,
- sól,
- gałka muszkatołowa świeżo mielona,
- imbir mielony,
- pieprz świeżo mielony,
- brandy (można pominąć)
- masło do smażenia,
Wątróbkę
usmażyć na maśle, dodać pokrojonego kurczaka i tymianek, chwilę
razem przesmażyć. Odstawić do ostudzenia.
Mięso
i tymianek trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa.
Następnie
utrzeć z roztopionym masłem.
Doprawić
do smaku gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem,
mielonym imbirem i solą.
I
już można by całość przełożyć do miseczki, ale lepiej pasztet
przetrzeć przez sito.
Będzie
delikatniejszy.
Pasztet
przełożyć do miseczki, z wierzchu zalać niewielką ilością
roztopionego masła.
Ja dodaje troszeczke likieru pomaranczowego .
OdpowiedzUsuńmożna też jakąś nalewkę dodać.... :)
Usuń