Do
przygotowania grzanek użyłam rokpolu, ale można użyć każdego
innego sera z niebieską pleśnią.
- 4 kromki chleba tostowego,
- 100 g sera z pleśnią,
- 80 g miękkiego masła,
- 50 g orzechów włoskich,
- świeżo mielony pieprz,
- masło do smarowania chleba,
- pietruszka,
Blachę
do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
Kromki
chleba posmarować z obu stron masłem i ułożyć na blasze.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać, aż pieczywo się
zrumieni.
Orzechy
włoskie posiekać.
Ser
rozdrobnić, utrzeć na gładką masę z masłem.
Dodać
orzechy.
Doprawić
do smaku pieprzem.
Masę
ułożyć na podpieczonych tostach.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na około 5 minut.
Przed
podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Wyglądają cudownie. Uwielbiam rokpol i dodałabym pod niego jeszcze cieniutkie plasterki pieczarek, ale ja je ostatnio wszędzie upycham ;)
OdpowiedzUsuńdzięki :) pieczarki spokojnie można by tam jeszcze upchać :)
Usuń