Wytrawna
babka serowa z twarogu z papryką i ogórkami, korzeniami sięgająca
czasów PRLu.
W
oryginalnym przepisie był dodatek cebuli, ja ją pominęłam.
Oczywiście
można ją dodać. Na tę ilość produktów należy wziąć 1/2
cebuli.
- 250 g chudego twarogu,
- 50 g sera żółtego,
- 120 ml jogurtu typu greckiego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 ogórek konserwowy (u mnie ogórki z curry),
- 15 g żelatyny,
- mielona papryka słodka i ostra,
- sól,
Paprykę
i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Oba
sery zemleć w maszynce do mielenia.
Następnie
utrzeć z jogurtem.
Żelatynę
namoczyć w 8 łyżeczkach wody - wsypać żelatynę do miseczki,
wlać letnią wodę, miseczkę wstawić do garnka z wodą i
podgrzewać aż żelatyna się rozpuści.
Wlać
żelatynę do serów i dalej ucierać.
Następnie
dodać paprykę i ogórki, wymieszać.
Doprawić
do smaku solą, słodką i ostrą papryką.
Masę
przełożyć do miseczki wypłukanej zimną wodą, lub wyłożonej
folią spożywczą.
Odstawić
do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz