środa, 13 lutego 2019

Babka serowa – wytrawna babka z twarogu



Wytrawna babka serowa z twarogu z papryką i ogórkami, korzeniami sięgająca czasów PRLu.

W oryginalnym przepisie był dodatek cebuli, ja ją pominęłam.
Oczywiście można ją dodać. Na tę ilość produktów należy wziąć 1/2 cebuli.

  • 250 g chudego twarogu,
  • 50 g sera żółtego,
  • 120 ml jogurtu typu greckiego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 ogórek konserwowy (u mnie ogórki z curry),
  • 15 g żelatyny,
  • mielona papryka słodka i ostra,
  • sól,

Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Oba sery zemleć w maszynce do mielenia.
Następnie utrzeć z jogurtem.
Żelatynę namoczyć w 8 łyżeczkach wody - wsypać żelatynę do miseczki, wlać letnią wodę, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści.
Wlać żelatynę do serów i dalej ucierać.
Następnie dodać paprykę i ogórki, wymieszać.
Doprawić do smaku solą, słodką i ostrą papryką.
Masę przełożyć do miseczki wypłukanej zimną wodą, lub wyłożonej folią spożywczą.
Odstawić do zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz