Faworki,
pączki, kruche ciasto, mazurki to ciasta, do przygotowania których
używa się dużo surowych żółtek. Zostaje dużo białek, z
którymi trzeba coś zrobić. Można upiec różnego rodzaju
Angel
Food Cake
- delikatne, lekkie, puszyste i białe jak anielska suknia ciasto
anielskie.
Ciasto
należy piec w specjalnej formie z nóżkami. Formy nie smaruje się
masłem ani niczym nie wysypuje.
Upieczonego
biszkoptu nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia się do
ostygnięcia w formie, którą odwraca się do góry nogami (stawia
się na nóżkach).
Lekko
ubić białka, następnie dodać sól i sok cytrynowy i ubijać dalej
dodając 200 g cukru pudru.
Gdy
białka będą ubite – ale nie za bardzo sztywne, dodać pozostały
cukier puder i delikatnie wymieszać.
Następnie
dodawać partiami mąkę delikatnie mieszając.
Ciasto
przełożyć do niewysmarowanej i nie wyłożonej papierem formy i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Piekarnika
nie otwierać przez pierwsze 25 minut.
Ciasto
powinno być sprężyste.
Upieczone
ciasto wyjąć z piekarnika, odwrócić formę do góry nogami i
odstawić do ostygnięcia.
Aby
wyjąć ciasto z formy należy szpachelką „wyciąć” je z
foremki.
Jeżeli
podczas „wycinania” ciasto uszkodzi się trochę, to nic nie
szkodzi, można posypać je na przykład startą czekoladą :)
Jeżeli
nie mamy specjalnej formy można upiec ciasto anielskie w zwykłej
formie (takiej bez specjalnej powłoki antyprzywierającej) i
odstawić ją do ostygnięcia na kratce, tak aby był przewiew i
ciasto mogło spokojnie ostygnąć.
Bardzo
dobre jest samo, ale można podawać z bitą śmietaną i owocami.
- 8 białek,
- 200 g przesianego cukru pudru,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- 2 szczypty soli,
- 120 g przesianej mąki tortowej,
- 50 g cukru (ja dodaję cukier wymieszany z wanilią),
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz