sobota, 23 lutego 2019

Ciasto torcik mango



Ciasto mango to ciasto o smaku mango, z kremem o smaku mango. Swój kolor zawdzięcza mango :)
Ale nie jest to słodkie, mdłe ciasto.
Zostało podkręcone świeżym imbirem i ostrą papryczką.

  • ciasto:
  • 200 ml pulpy z mango*
  • świeżo starty imbir (10 – 12 g),
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 100 g masła,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400 g mąki pszennej typu 450,
  • do nasączenia:
  • 70 ml mocnej herbaty,
  • 10 ml rumu (można pominąć),
  • 5 ml soku z cytryny,
  • krem:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit),
  • 550 ml pulpy z mango,
  • 14 g żelatyny,
  • sól,
  • do wysmarowania formy:
  • masło,
  • bułka tarta


Pulpę mango wymieszać z imbirem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!).
Następnie dodać pulpę mango oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Tortownicę (u mnie 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 40 – 45 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia.
Krem: do mango dodać pokrojone papryczki razem z pestkami i zagotować.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody - wsypać żelatynę do miseczki, wlać trochę letniej wody, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści.
Wlać rozpuszczoną żelatynę do pulpy mango, dokładnie wymieszać. 
Przecedzić przez sito – musimy pozbyć się papryczki. Dodać szczyptę soli, wymieszać.
Serek mascarpone lekko ubić i dokładnie wymieszać z mango.
Śmietanę ubić.
Delikatnie wymieszać ubitą śmietanę z mango z serkiem.
Do nasączenia: herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny.
Biszkopt przekroić na dwa placki.
Ułożyć jedną część biszkoptu, nasączyć go, następnie ułożyć na nim 2/3 kremu.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć go.
Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Odstawić do lodówki.
Można rozsmarować równo, pod „linijkę”, ale można zrobić to „niedbale”. Otrzymamy wówczas inny, chyba ciekawszy obraz tortu :)



*do przygotowania ciasta potrzebna jest jedna 850 gramowa puszka słodzonej pulpy mango,




2 komentarze: