Ciasto
mango to ciasto o smaku mango, z kremem o smaku mango. Swój kolor
zawdzięcza mango :)
Ale
nie jest to słodkie, mdłe ciasto.
Zostało
podkręcone świeżym imbirem i ostrą papryczką.
- ciasto:
- 200 ml pulpy z mango*
- świeżo starty imbir (10 – 12 g),
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 100 g masła,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400 g mąki pszennej typu 450,
- do nasączenia:
- 70 ml mocnej herbaty,
- 10 ml rumu (można pominąć),
- 5 ml soku z cytryny,
- krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit),
- 550 ml pulpy z mango,
- 14 g żelatyny,
- sól,
- do wysmarowania formy:
- masło,
- bułka tarta
Pulpę
mango wymieszać z imbirem.
Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło
(nie gorące, musi być chłodne!).
Następnie
dodać pulpę mango oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność
dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Tortownicę
(u mnie 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą,
przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 40 – 45 minut.
Upieczone
ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia.
Krem:
do mango dodać pokrojone papryczki razem z pestkami i zagotować.
Żelatynę
namoczyć w 3 łyżkach wody - wsypać żelatynę do miseczki, wlać
trochę letniej wody, miseczkę wstawić do garnka z wodą i
podgrzewać aż żelatyna się rozpuści.
Wlać
rozpuszczoną żelatynę do pulpy mango, dokładnie wymieszać.
Przecedzić
przez sito – musimy pozbyć się papryczki. Dodać szczyptę soli, wymieszać.
Serek
mascarpone lekko ubić i dokładnie wymieszać z mango.
Śmietanę
ubić.
Delikatnie
wymieszać ubitą śmietanę z mango z serkiem.
Do
nasączenia: herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny.
Biszkopt
przekroić na dwa placki.
Ułożyć
jedną część biszkoptu, nasączyć go, następnie ułożyć na nim
2/3 kremu.
Przykryć
drugim plackiem, nasączyć go.
Na
wierzchu rozsmarować resztę kremu. Odstawić do lodówki.
Można
rozsmarować równo, pod „linijkę”, ale można zrobić to
„niedbale”. Otrzymamy wówczas inny, chyba ciekawszy obraz tortu
:)
*do
przygotowania ciasta potrzebna jest jedna 850 gramowa puszka
słodzonej pulpy mango,
Taki widok z rana mnie zaskoczył. Cały dzień będzie mi lecieć ślinka...
OdpowiedzUsuń;( bardzo mi miło :)
Usuń