W
1851 roku powstała w Polsce pierwsza fabryka czekolady - Parowa
Fabryka Czekolady „C. E. Wedel” założona przez Karola Wedla.
W
1876 roku Karol przekazał fabrykę synowi Emilowi i od tej pory
fabryka nosi nazwę „E.Wedel”. Został stworzony znak towarowy
E.Wedel.
Po
II wojnie światowej, po zmianach ustrojowych, w 1949 roku nastąpiła
nacjonalizacja przedsiębiorstwa i zmiana nazwy na 22 lipca dawniej
E.Wedel. Do starej nazwy powrócono w 1989 roku.
W
latach 30 ubiegłego wieku, na zlecenie E.Wedel powstała broszura
zawierająca 33 przepisy na wykorzystanie wedlowskiej czekolady.
Autorką przepisów była E.K. czyli Elżbieta Kiewnarska, popularna
Pani Ela, autorka książek kulinarnych.
Broszura
miała na celu popularyzację czekolady, nie tylko jako łakoci z
tabliczki.
Jednym
z 33 przepisów był przepis na kisielek czekoladowy, deser
czekoladowy, rodzaj dzisiejszego budyniu.
"Kisielkiem nazywa się pewien rodzaj galarety nieprzeźroczystej, do której zamiast żelatyny używa się mąki kartoflanej". Kucharka polska M. Litwinka, 1914/8 ?
"Kisielkiem nazywa się pewien rodzaj galarety nieprzeźroczystej, do której zamiast żelatyny używa się mąki kartoflanej". Kucharka polska M. Litwinka, 1914/8 ?
- 2 szklanki mleka (480 ml),
- 80 g cukru,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g czekolady (u mnie deserowej),
Czekoladę
zetrzeć.
Zagotować
400 ml mleka*.
Wymieszać
czekoladę z mąką i cukrem. Wlać 80 ml mleka i dokładnie
wymieszać. Wlać trochę gorącego mleka i wymieszać.
Przelać
wszystko do garnka z gorącym mlekiem cały czas mieszając i
zagotować, uważając aby nie zrobiły się kluski.
Masę
przelać do foremek opłukanych zimną wodą.
Odstawić
w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Przed
podaniem kisielek wyjąć z foremek.
Można
podawać z waniliową bitą śmietaną.
*Deser
można podkręcić dodając posiekaną ostrą papryczkę do mleka i
zagotować ją z nim. Następnie przecedzić przez gęste sito.
To jest raczej budyń niż kisielek. Na pewno smaczny. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZ mąką ziemniaczaną jest kisiel, budyń jest z pszenną. Kiedyś tak podawano kisielki, one mają inną konsystencję niż dzisiejszy kisiel, są bardziej zwarte. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń