piątek, 15 lutego 2019

Kotlety rybne




  • 1 kg filetów rybnych,
  • 2 cebule,
  • 1 sucha kajzerka,
  • 3 – 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • imbir suszony,
  • cukier,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do oprószenia kotletów

Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru.
Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć.
Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki).
Dodać rozbełtane jajko.
Dokładnie wymieszać.
Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron.
Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.



Jeżeli zostanie nam kilka kotlecików można włożyć je w zalewę octową.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz