„Niezbyt
dawno jeszcze czekolada w Polsce była uważaną poniekąd za
przedmiot zbytku. Był to prezent imieninowy, przysmak dziecinny. (…)
Obecnie wszystko się zmieniło. Dzięki wybornym wyrobom krajowym,
czekolada stanowi jeden z niezbędnych produktów odżywczych
szerokich mas...”
Jednym
z 33 przepisów był przepis na łatwe ciastka czekoladowe.
- 3 jajka,
- 150 g cukru pudru,
- 150 g czekolady (u mnie deserowa),
- 100 g mąki pszennej,
Czekoladę
zetrzeć.
Żółtka
utrzeć z cukrem do białości.
Do
żółtek dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
Następnie
dodać mąkę i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie, ale
dokładnie wymieszać.
Masę
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka 25
cm).
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut.
Ciasto
wyjąć z piekarnika, wyjąć z foremki.
Gdy
lekko przestygnie pokroić w grube ukośne plastry. Rozłożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 120 stopni na około 30 minut, aby obeschły.
Dla
podkręcenia smaku można dodać chili w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz