czwartek, 28 lutego 2019

Pączki Marcjanny



Pączki według przepisu z 1825 roku, spisanego przez Marcjannę Oborską z domu Jawornicką.
Pączki z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie. Można by powiedzieć smażone ptysie.
Ciekawym dodatkiem smakowym jest kwiat muszkatołowy.
Pączki Nice
Wziąć pół kwarty mleka, cukru kawałek wielkości cytryny, masła łyżkę mierną włożyć w to wszystko w rondel i zagotować na dobrym ogniu. Gdy się ugotuje, sypać mąki mięszając dobrze, aby ciasto było gęstawe i zupełnie od rondla odstało. Wyłożyć go potem na naczynie obszerne, aby zupełnie ostygło. Potem wsypać tartey skórki cytrynowey trochę, kwiatu muszkatołowego trochę y soli do proporcji, wbić 4 całych jajec, 4 zółtka i dobrze rozcierać, aby krupków wcale nie było. Potym brać łyżką ciasta na rękę w maśle lub mące uwalaney y uformowawszy pączek, rzucać na tłustość gorącą i nagle smażyć. Na koniec cukrem posypać.”


Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować, aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przestudzić.
Dodawać po jednym jajku, a następnie żółtku cały czas ucierając. Ciasto nie może być rzadkie, dlatego podczas dodawania jajek trzeba uważać aby nie zrobiło się za rzadkie – powinno być w miarę gęste.
Do garnka włożyć smalec, wlać spirytus i rozgrzać (aby sprawdzić czy jest dobrze nagrzany należy wrzucić odrobinę ciasta, gdy szybko wypłynie i się zrumieni tłuszcz jest nagrzany).
Łyżką nabierać trochę ciasta, przekładać na rękę wysmarowaną masłem i formować pączki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
Usmażone wykładać na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Pączki są usmażone gdy wykałaczka włożona do środka, po wyjęciu będzie sucha.


Przed podaniem pączki posypać cukrem pudrem, ja posypałam cukrem z wanilią.



  • 300 ml mleka,
  • 20 g cukru,
  • 1/2 łyżki masła,
  • sól,
  • 150 g mąki (u mnie krupczatka),
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • szczypta zmielonego kwiatu muszkatołowego,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • tłuszcz do smażenia (800 g smalcu)
  • 30 ml spirytusu,
  • masło do smarowania rąk,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz