Czasem
wchodzę do kuchni z planem i w trakcie gotowania go zmieniam ot tak...
Tym
razem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z
książki Jak gotować Marii
Disslowej, z 1930 roku.
Nadzienie
przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem
pokombinowałam.
Nie
dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone.
Mięso
przygotowałam w garnku rzymskim.
- 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab),
- 40 g słoniny,
- 4 anchois,
- 20 g grzybów suszonych,
- 10 g kaparów,
- 2 cebule,
- 20 g masła,
- 1/2 suchej kajzerki,
- 1 jajko,
- pieprz świeżo mielony,
- 60 g tłuszczu (masło, smalec),
- 1/2 marchewki,
- 1/2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 2 – 3 łyżki mąki,
- sól,
- kilka ziaren pieprzu,
- 3 owoce ziela angielskiego,
- 100 ml mocnego bulionu,
Grzyby
zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować do miękkości.
Ostudzić. Odcedzić, nie wylewać wywaru z grzybów.
Jeżeli
mamy schab oczyścić
go z błon, rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do
końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż
nie docinając do końca,
rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa.
Lekko
go rozbić, uważając aby go nie „podrzeć”.
Jeżeli
mam płat szynki, po prostu rozbić go.
Skrawki
mięsa odciąć – nie wyrzucać.
Mięso
oprószyć solą i pieprzem i odłożyć.
Bułkę
namoczyć.
1
cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle.
Skrawki
mięsa, połowę grzybów, cebulę, anchois, słoninę, odciśniętą
bułkę i kapary zemleć.
Dodać
cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać
jajko wymieszać.
Masą
posmarować mięso.
Zwinąć
mięso w roladę, związać sznurkiem.
Podsmażyć
na tłuszczu ze wszystkich stron.
Włoszczyznę
zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę pokroić w kostkę.
Warzywa
ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, dodać pozostałe grzyby.
Dodać przyprawy.
Ułożyć
mięso. Wlać tłuszcz, na którym smażyło się mięso.
Wlać
wywar z grzybów oraz bulion.
Oprószyć
solą.
Naczynie
przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec
około godziny (jeśli pieczemy w garnku rzymskim to do zimnego
piekarnika).
Upieczone
mięso wyjąć i trzymać w cieple.
Sos
zmiksować i przetrzeć przez sito.
Zagotować.
Można
sos zagęścić mąką.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz