Baba
drożdżowa Marcjanny, babka drożdżowa według Marcjanny
z Jawornickich Oborskiej, Pani na Proszewie. Przepis spisany po
1825 roku. W oryginale jest to przepis na Sposób
pieczenia babów na długie schowanie.
Receptura
przewidziana na kilka bab, ja oczywiście ilości produktów znacznie
zmniejszyłam i coś od siebie dodałam.
- 500 g mąki tortowej,
- 250 - 300 ml mleka,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 60 g masła,
- 60 g cukru,
- 30 g drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli.
- łyżka skórki pomarańczowej w cukrze*,
- szczypta świeżo zmielonego kwiatu muszkatołowego (ten dodatek można pominąć),
- 50 g rodzynek,
- 50 ml brandy,
- 50 g migdałów (słupki lub płatki),
- skórka otarta z 2 cytryn.
Rodzynki
zalać brandy i podgrzewać aż płyn odparuje .
Masło
roztopić.
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 150 gramów
mąki oraz mleko. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Żółtka
i jajko utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec
ucierania dodać skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową i kwiat
muszkatołowy (można pominąć ten dodatek).
Pozostałą
mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, ubite żółtka, sól i
porządnie zagniatać, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie
dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec
dodać migdały. Jeszcze chwilę wyrabiać.
Odstawić
aby ciasto urosło.
Następnie
przełożyć ciasto do dużej formy na babkę (metalowej,
wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej).
Gdy
ciasto zacznie rosnąć, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni
na 40 – 50 minut.
Babkę
przybrałam lukrem.
- 200 g cukru pudru,
- sok z cytryny,
Cukier
puder utrzeć z sokiem cytrynowym.
Serwetka,
która stanowi tło jest dziełem Babci Kazimiery (babcia Piotrka),
która wykonała ją przed wojną.
Po
wojnie została do niej doszyta bawełniana koronka, celem
powiększenia serwety.
Na
zdjęciu ślubne zdjęcie Babci, autorki serwetki :)
*
Skórka pomarańczowa w cukrze według przepisu z książki
Praktyczny
kucharz warszawski
z
1895 roku – zamiast niej można użyć skórkę pomarańczową
kandyzowaną.
Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz