Babka
bawarska – babka z jajek, czerstwych bułek, z boczkiem – lub
bez i szczypiorkiem. Świetna na śniadania, może również na
świąteczne. Upiekłam ją w formie babki, ale można ją piec w
każdej formie, jaką posiadamy.
Przepis
zaczerpnięty z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930
roku.
Babka
bawarska to świetny sposób na wykorzystanie suchych bułek.
- 2 suche bułki kajzerki,
- 350 ml mleka,
- 4 jajka,
- 100 g wędzonego boczku surowego,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka do wysypania formy,
Bułki
włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do rozmoczenia (około
godziny). Dokładnie je rozmieszać – rozdrobnić.
Szczypiorek
posiekać.
Boczek
pokroić w niewielką kostkę.
Jajka
rozbić i rozbełtać, dodać do bułek i dokładnie z nimi
wymieszać.
Dodać
do nich boczek i szczypiorek.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę.
Podałam
ze szpinakiem.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń