środa, 6 marca 2019

Babka z ryby


Bardzo lubię przeglądać stare książki kulinarne, wyszukiwać przepisy na ciekawe potrawy. Niektóre są „normalne”, oczywiste, a niektóre zaskakujące. Jednym z takich dań jest babka z ryby znaleziona w Jak gotować Marii Disslowej, książce z okresu dwudziestolecia międzywojennego.

  • 500 g filetów z ryby,
  • 60 g masła,
  • 1 cebula,
  • 60 g tartej bułki,
  • 30 g kaparów,
  • 4 filety anchois,
  • 100 ml gęstej śmietany 18%,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Cebulę pokroić w kostkę.
Rybę pokroić w nieduże kawałki.
Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut.
Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać i zemleć w maszynce do mielenia (ja mieliłam trzy razy). Przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem.
Dodać żółtka i dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę.
Delikatnie wymieszać z masą rybną.


Przełożyć do formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 45 minut.
Można podawać na ciepło jak i zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz