Na
świątecznym wielkanocnym stole, nie może zabraknąć babki.
Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe,
piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem,
migdałami,
serem,
kakaem,
makiem, czekoladowe
... ile starczy nam wyobraźni.
Przedstawiam
przepis na babkę ucieraną z drożdżami.
Przepis
na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak
gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.
Tarte
ciasto, to znaczy ciasto ucierane.
W
książce podane proporcje wystarczają na kilka bab, ja
przygotowałam i podaję 1/4 podanych ilości produktów. Z tej
ilości wychodzi jedna bardzo duża babka. Ja upiekłam 12 małych
babeczek i dwie średnie.
Babkę
upiekłam wykorzystując jajka gęsie (1 jajko gęsie to dwa kurze –
użyłam 1 żółtko i jedno całe jajko gęsie).
- 310 g mąki pszennej tortowej,
- 125 g miękkiego masła,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 60 g cukru pudru,
- 125 ml mleka,
- 25 g drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- skórka cytrynowa otarta z 2 cytryn,
- jajko do posmarowania,
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gramów mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Masło
utrzeć na śmietanę, dodawać stopniowo pozostały cukier i żółtka,
a następnie jajka.
Pod
koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i sól.
Wlać
rozczyn, wsypać resztę mąki i wlać pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiać
dokładnie.
Przykryć
ściereczką i odstawić aby ciasto zaczęło rosnąć.
Przełożyć
do formy (metalową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), do
1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto
posmarować rozbełtanym jajkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut.
Po
upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz