- 500 g boczniaków,
- 1 marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera,
- 3 ziarna ziela angielskie,
- 6 ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka imbiru mielonego,
- gałka muszkatołowa,
- 1,5 – 2 łyżeczka majeranku,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- olej lub oliwa do smażenia,
Boczniaki
oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 0,5 cm.
Marchewkę,
pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie zapałki
(julienne) lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
W
garnku o grubym dnie podsmażyć boczniaki na tłuszczu, dodać
warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, chwilę
razem smażyć.
Wlać
bulion, gotować około 10 minut.
Dodać
imbir, majeranek i zagotować.
Doprawić
do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ewentualnie
imbirem i majerankiem, zagotować.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz