piątek, 22 marca 2019

Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej z białym serem




  • 250 g kaszy gryczanej,
  • 300 g sera białego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ostudzić.
Kaszę i ser zemleć w maszynce do mięsa.
Dodać rozbełtane jajka. Wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać natkę pietruszki.
Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki.
Obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


Podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym.



1 komentarz: