Kaczka z jabłkami to klasyka. Proponuję dodać trochę trawy żubrowej, a otrzymamy nowe danie.
- kaczka,
- 1 kg jabłek,
- 80 g migdałów prażonych solonych,
- 4 łyżeczki turówki wonnej*,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- tłuszcz
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na
grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę wyluzować (można pominąć ten etap). Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :)
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę wyluzować (można pominąć ten etap). Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :)
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Natrzeć
kaczkę solą i odstawić na 2 godziny.
Migdały
posiekać.
Jabłka
obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości
jabłek), wyjąć gniazda nasienne, wymieszać z migdałami, trawą
żubrową i miodem.
Wypełnić
kaczkę jabłkami, nie upychamy jabłek, powinno nam zostać około
połowy jabłek.
Otwory
spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół
wykałaczek.
Kaczkę
posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Po
1,5 godziny zlać wytworzony tłuszcz.
Do
pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć
jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny.
Po
tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po
prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi
z żółtkami, do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka),
podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut.
Podałam
kaczkę z pierogami z jabłkami i z galaretką z jabłek z trawą
żubrową (500 ml soku z jabłek, garść trawy żubrowej, 3 g agaru –
zagotować sok z trawą żubrową, dodać agar wymieszany z 3 łyżkami
soku i zagotować cały czas mieszając płyn. Wyjąć trawę i wylać
galaretkę do naczynia z płaskim dnem do zastygnięcia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz