„Kruszon
przyrządza się z z win białych, od lekkich stołowych, aż do
wykwintnych , np. szampańskich. Do kruszonów daje się w lecie
świeże owoce, np. jabłka złote renety, pomarańcze lub ananasy,
pokrajane w plasterki, wlewa kieliszek koniaku lub likieru.(...)
Kruszony
podaje się w dniach upalnych, lub podczas tańca.”
Tak o kruszonie pisała Antonina Piętkowa w Nowoczesnej
kuchni domowej
w 1935 roku.
Nazwa
kruszon pochodzi od francuskiego cruchon - dzbanek
Proponuję,
na wzór kruszonu z Krzeszowa*, kruszon z owocami suszonymi. Jednak
zamiast gruszek proponuję morele – są pyszne i stanowią czasem
większą atrakcję niż sam napój. Oczywiście nie jest to przysmak
dla dzieci ;)
Owoce
suszone zalane winem, muszą kilka godzin postać, aby wino nabrało
ich smaku.
Proponowany
kruszon będzie lekkim napojem alkoholowym.
- 2 butelki wina białego wytrawnego,
- spora garść suszonych moreli,
- spora garść suszonych śliwek,
- spora garść suszonych jabłek,
- butelka wody gazowanej,
Do
zamykanego słoika włożyć owoce, zalać winem. Słoik zakręcić,
odstawić na kilkanaście godzin, od czasu do czasu wstrząsać.
Przed
podaniem napój przecedzić przelewając kruszon do dzbanka lub
karafki. Oczywiście moreli i śliwek nie wyrzucamy – podajemy je
oddzielnie, na pewno znajdą się na nie amatorzy.
Kruszon
nalewać do szklanek, uzupełniać mocno schłodzoną wodą gazowaną.
Jeżeli
ktoś lubi słodkie napoje, można go dosłodzić.
*kruszon
z Krzeszowa przygotowywano od lat, na bazie wina owocowego z
okolicznych sadów, oraz z suszonych owoców z tychże sadów –
jabłek, gruszek, śliwek. Wpisany na listę produktów tradycyjnych.
szklanka z
szklanka z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz