Pasztet
z makaronu to zapiekanka z makaronu z mięsem. Świetny sposób na
wykorzystanie mięsa z rosołu.
Przepis
Haliny Kulzowej i Marii Gałeckiej z książki Kuchnia polska
z 1939 roku.
W
przepisie podano, że należy użyć makaronu grubego – co autorki
miały na myśli?
Piekłam
pasztet z trzema rodzajami makaronu i uważam, że najlepsze jest
tagliatelle – czyli wstążki o szerokości 0,7 – 1 cm.
Jaki
farsz mięsny przygotujemy to już zależy od naszej inwencji i tego
co akurat mamy.
- 300 g makaronu (tagliatelle),
- 400 g mięsa (już bez kości) z zupy,
- 1 – 2 cebule,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- imbir mielony,
- gałka muszkatołowa,
- 1/2 suchej bułki kajzerki,
- 100 ml gęstej śmietany,
- masło,
- tarta bułka,
Bułkę
namoczyć w wodzie lub mleku.
Makaron
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Odlać,
przelać zimną wodą.
Cebulę
pokroić, poddusić na 2 łyżkach masła.
Mięso,
cebulę i odciśniętą bułkę zemleć.
Dodać
śmietanę, wymieszać.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
Jeżeli
farsz byłby zbyt gęsty, można dodać trochę bulionu.
Formę
do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Mięso
wymieszać z makaronem.
Przełożyć
do formy.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Podałam
z sosem pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz