Pierogi ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli (czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem ziemniaczano-serowym. Podobno nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej.
Jednak w Polsce przed 1939 roku takie pierogi nie były znane – nie udało mi się znaleźć przepisu na takie pierogi w żadnej ze znanych mi książek kulinarnych z lat 1890 – 1939.
Natomiast w większości książek są przepisy na pieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone.
„Ciasto na pierogi może być francuzkie, maślane lub też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...)” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku.
Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby, z kapusty, z ryżem i z jabłkami. U mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej z farszem z kapusty z grzybami.
Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny pomysł na zużycie resztek – mięso gotowane, pieczone....
Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb...
Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu)
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do 150 gramów mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło utrzeć na śmietanę - " (…) dla kruchości, w miejsce topionego masła brać surowe, utarte na śmietanę".
Jajka ubić, dodać do nich rozczyn i wyrabiać.
Następnie dodać ubite masło i pozostałą mąkę.
Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: cebule upiec, zemleć razem z mięsem. Przesmażyć razem, wlać bulion i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajko rozbełtać dodać do ostudzonej masy mięsnej.
Jajka posiekać.
Ciasto rozwałkować, wycinać z niego dowolnej wielkości koła – ja wycięłam 17 kół o średnicy 12 cm.
Na cieście układać porcję mięsa i trochę jajek siekanych.
Zlepiać pierogi.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut.
ciasto:
640 g mąki tortowej,
4 jajka,
120 – 150 ml letniego mleka,
60 g miękkiego masła,
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych,
1/2 łyżeczki cukru,
płaska łyżeczka soli,
nadzienie:
3 jajka ugotowane na twardo,
600 g ugotowanego mięsa bez kości,
1 jajko,
2 cebule,
100 – 150 ml bulionu,
sól,
pieprz świeżo mielony,
jajko do smarowania pierogów,
bułka tarta do posypania pierogów,
Koniecznie muszę takie spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) i można różne farsze robić :) pozdrawiam :)
Usuń