poniedziałek, 11 marca 2019

Pierogi z rybą



Pierogi z farszem rybnym, pierogi z rybą.


Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu.

Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia.

Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.

Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą.

Dokładnie wymieszać.

Ciastomąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.

Ciasto wałkować.

Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.




Podawać z masłem lub w zupie rybnej .




  • Farsz:

  • 500 g filetów rybnych,

  • 1 cebula,

  • 1 jajko,

  • imbir mielony,

  • sól,

  • pieprz drobno mielony,

  • 1 – 2 łyżki bułki tartej,

  • tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa),

  • ciasto:

  • 400 g mąki,

  • gorąca woda,

  • sól,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz