Sałata
polska to w przedwojennej Polsce sałatka ziemniaczana. Przepis na
nią znalazłam w 366 obiadów – znakomita kuchnia krakowska
Marii Gruszeckiej, oraz w kuchni oszczędnej Heleny
Pedenkowskiej.
- 1 kg ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A),
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 średnie cebule,
- pęczek szczypiorku,
- 2 – 3 łyżki kaparów,
- 2 żółtka (pamiętajmy o sparzeniu jajek przed rozbiciem),
- 5 łyżek bardzo dobrej oliwy*,
- sól,
Cebulę
pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek
posiekać.
Jajka
pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać
cebulę ze szczypiorkiem, kaparami i jajkami.
Żółtka
zmiksować z oliwą i doprawić do smaku octem.
Ziemniaki
ugotować w lekko osolonej wodzie, pamiętając aby ich nie
rozgotować.
Można
ugotować ziemniaki w skórce i potem obrać (lepsza wersja), lub
obrać przed gotowaniem.
Ciepłe
ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie plastry.
Zalać
sosem, wymieszać.
Dodać
cebulę z dodatkami, wymieszać.
Doprawić
do smaku solą i ewentualnie octem.
Podawać
póki ciepła.
Na
zimno też jest dobra :)
*W
przepisie podano, iż należy użyć bardzo dobrej oliwy, w związku
z tym użyłam greckiej organicznej, niefiltrowanej oliwy mana
gea, z oliwek odmiany Koroneiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz