Sos
koperkowy na bazie kwasu z ogórków kiszonych. Tak, nie wylewajmy
wody, w której kiszą się ogórki.
Zawsze
zostawiam i dodaję do zup (na przykład rosolnik),
sosów...
- 30 g masła,
- 20 g mąki,
- łyżka siekanego koperku,
- 150 – 200 ml kwasu z ogórków kiszonych,
- 150 – 200 ml wody lub bulionu,
- 100 g gęstej śmietany 18%,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier
Zasmażyć
masło z mąką, wsypać koperek i jeszcze chwilę smażyć.
Wlać kwas z ogórków dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.
Następnie
wlać wodę lub bulion.
Gotować
mieszając.
Doprawić
do smaku sokiem z cytryny (1 – 1,5 łyżki), cukrem i ewentualnie
solą.
Następnie dodać śmietanę, wymieszać.
Podałam z babką z ryb.
Taki sos do babki? Ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńdzięki :) polecam :)
Usuń