- Ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 75 g masła,
- 5 łyżek zimnej wody,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- wypełnienie:
- 550 g cebuli czerwonej,
- 900 g śliwek*
- 4 łyżki oliwy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- sól,
- pieprz,
- miód lipowy,
- 600 g kaszanki,
- 3 łyżki masła lub smalcu.
Wszystkie
składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć,
zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą
i włożyć do lodówki na pół godziny.
Cebulę
pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Wlać sok
z cytryny i wino, dusić około 3 minut na silnym ogniu. Dodać
śliwki, dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i miodem.
Kaszankę
obrać ze skórki. 1/3 kaszanki pokroić w plasterki o grubości
około 0,5 cm i odłożyć. Resztę pokroić w plasterki i podsmażyć
na tłuszczu.
Formę
do tarty wysmarować masłem.
Ciasto
rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi.
Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć
fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10
minut.
Na
ciasto wyłożyć 1/2 cebuli, na niej ułożyć podsmażoną
kaszankę, resztę cebuli i na wierzchu plasterki kaszanki. Wstawić
do piekarnika na 15-20 minut.
Bardzo ciekawy przepis. Mogłabym prosić więcej informacji o śliwkach? Czy mogą być mrożone i jaka ma być ich odmiana?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) oczywiście mogą być mrożone :) najlepsze węgierki, ale jak mamy "węgierko podobne" to też mogą być. Pozdrawiam
UsuńSerdecznie dziękuje :) Jak tylko trafię na jakąś dobrą kaszankę to zrobię taką tartę.
Usuń